Benvinguts! Bienvenidos! Welcome!

Benvinguts al nostre bloc! Esperem que us sigui útil l'informació que trobeu!
Moltes gràcies per la vostra visita ;)

Bienvenidos a nuestro bloc! Esperamos que os sea útil la información que encontréis!
Muchas gracias por su visita! ;)

Welcome to our blog! We hope that you useful information applies! Thank you for your visit! ;)

Què et sembla el bloc? T'ha estat útil?

dimecres, 26 de maig del 2010

Descripció

LA CELO


La xemeneia que es troba actualment al pàrquing de "l'Alcampo" és l'antiga caldera que alimentava la màquina de vapor de la CELO.

La base de la xemeneia industrial de la fabrica C.E.L.O., és de maó ceràmic vist, de forma prismàtica i de base quadrada, amb les quatre cares decorades amb arcuacions amb arquivoltes, està coronada per una cornisa de tres motllures escalonades.

El procés de construcció de les xemeneies era complicat i necessitava d'una gran experiència, per aquest motiu les construïen mestres d'obres especialitzats.



PROCÉS DE FABRICACIÓ




El procés de fabricació de la CELO era el de Libbey y Owens que destacava per la seva producció de vidre pla.

Primerament el vidre es fabricava a partir d’una barreja complexa de compostos vitrificats; com el sílice que provenia de Galícia, fundetes; com els àlcalis, i estabilitzats; com la calç.

Aquestes matèries primeres es carreguen en el forn de cubeta (de producció contínua) per mitjà d'una tremuja. Aquest forn s'escalfa amb

cremadors de gas o petroli per fer la fusió del vidre (pas de sòlid a líquid). El vidre es transforma en un líquid viscós i transparent a temperatures majors de 1000ºC. El procés s'inicia introduint una "carnada" en el vidre fos, que a l'hissar-se extreu el vidre.



Aquesta banda contínua és atrapada a les vores per corrons modelats. La cinta de vidre s'eleva a través de la torre de “recocido”, on s'endureix lentament, per a emergir al final del recorregut, on és tallada en forma automàtica en llargs predeterminats. Controlant la temperatura de refredament s'evita la desvitrificació o cristal·lització.

El vidre estirat té superfícies dures i polides a foc, però presenta una certa quantitat d'ondulacions provocades pel procés de fabricació. Després de tot el procés el vidre s'emmagatzemava i més tard s'enviava a les empreses que el demanaven.


En certes aplicacions, com miralls, vidres per a vehicles de transport i vidrieres, la distorsió del vidre no és tolerable.








Núria Arnau, UNA DE XEMENEIES, Perqué a Sant Adrià en tenim de tots colors (Part I), (05.01.2009)
http://blocs.esquerra.cat/nuriaarnau/bloc/una-de-xemeneies-per-que-a-sant-adria-en-tenim-de-tots-colors-part-i
Tessy Lopéz y Ana Martinez , I. ¿CÓMO Y CON QUÉ SE HACE EL VIDRIO?, a:“EL MUNDO MÁGICO DEL VIDRIO”

http://bibliotecadigital.ilce.edu.mx/sites/ciencia/volumen3/ciencia3/137/html/sec_4.html

La fabricació del vidrio, a: “Casa del parabrisas”

http://www.casadelparabrisas.com/html.bl.fabrvidrio.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada