Benvinguts! Bienvenidos! Welcome!

Benvinguts al nostre bloc! Esperem que us sigui útil l'informació que trobeu!
Moltes gràcies per la vostra visita ;)

Bienvenidos a nuestro bloc! Esperamos que os sea útil la información que encontréis!
Muchas gracias por su visita! ;)

Welcome to our blog! We hope that you useful information applies! Thank you for your visit! ;)

Què et sembla el bloc? T'ha estat útil?

divendres, 21 de maig del 2010

Historia de la CELO

HISTORIA




Fàbrica CELO (companyia espanyola per la fabricació mecànica del vidre S.A.) va ser creada en 1923, per Miguel Alejandre, però no es va posar en marxa fins a 1925.El seu fundador va ser el primer en utilitzar el sistema de vidre pla inventat per Libbey i Owens.


La fabrica CELO es va construir en aquest punt de Sant Adrià pels avantatges que li oferien la proximitat amb la línia fèrria que li permetia tant l’arribada de matèries primeres com la distribució dels seus productes a qualsevol lloc de la Península o d’Europa, així com la proximitat a les centrals tèrmiques fonamentals per la provisió de l’energia necessària.

La CELO va arribar a tenir uns 300 treballadors, aquest nombre va anant reduint poc a poc per la incorporació de màquines. En aquell moment la CELO posseïa els medis més moderns i perfectes per la producció del vidre pla existent a tota Espanya.

L’any 1955 va esclatar la caldera de la central, que va produir greus danys materials i pèrdua de vides humanes.

La CELO va reconstruir les instal·lacions i va continuar funcionant amb normalitat, fins que l'any 1987 data en que va comprar la fàbrica una marca xinesa.


La fàbrica va tancar per que perdia terreny sobre les altres tecnologies més una crisis de la construcció als anys 70 i el fort augment del petroli que era molt important ja que la vella màquina funcionava amb aquest carburant. Va tancar al 1985. A pesar de deixar un gran nombre de empleats a l’atur no va ser un tancament gaire conflictiu.

L'any 1988, en mig del boom de les grans superfícies, la fàbrica va ser enderrocada i s'hi va construir el PRYCA.

Xina va instal·lar la fabrica CELO per 200.000.000 de pessetes. La fabrica es va instal·lar inicialment a Yi’an (Heilongiang) on van treballar set espanyols entre ells, Jaume Vallés, el cap de producció.
















Fonts d'informació:

Fragment d'artícle de la Vanguardia del 15 d'octubre del 1932, Riña entre obreros http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1932/10/15/pagina-7/33193444/pdf.html?search=ri%C3%B1a%20entre%20obreros

DANIEL PEREZ SANCHEZ, Estudio de la CELO, treball de recerca del IES MVM, abril de 2000.

Entrevista Juame Vallès extreballador de la CELO, 7 de maig del 2010.

Núria Arnau, UNA DE XEMENEIES, Perqué a Sant Adrià en tenim de tots colors (Part I), (05.01.2009) http://blocs.esquerra.cat/nuriaarnau/bloc/una-de-xemeneies-per-que-a-sant-adria-en-tenim-de-tots-colors-part-i

1 comentari:

  1. El meu avi fou un dels que va construir la fàbrica CELO en els anys vint desprès de viatjar
    per Europa per veure com funcionaban altres fàbricas similars, desprès va trebalkar com encarregat el seu nom era Josep Sadó, si teniu alguna informació de aquells anys, us dono el meu correu francesc.hueso@gmail.com, a casa del meu
    avi encara guardo alguns vidres de la CELO.

    ResponElimina